De ce (mai) citim?

Într-o lume în care totul se desfășoară repede sub ochii noștri, parcă nu mai avem timp să ne agățăm de ceea ce ne interesează.

Într-o lume agitată care ne grăbește să facem o sumedenie de lucruri într-o zi, nereușind însă să realizăm mereu ceea ce ne propunem și neștiind unde să ne mai împărțim atenția, totuși există lucruri care ne salvează și ne fac pentru câteva momente să simțim timpul cum stă în loc sau cel puțin să ne creăm un refugiu: cărțile, filmele, fotografiile artistice, cântece care să ne pătrundă starea de spirit, o conversație interesantă și ruptă din banal însoțită de un ceai cald.

Astăzi însă voi vorbi despre cărți și necesitatea lor. În această lume în care uneori am impresia că e ahtiată după tehnologie și după ultimele noutăți, vârtej în care uneori cad și eu, cartea poate fi un termen desuet pentru unii fiind înlocuită cu ușurință de Internet, de articole scurte găsite la o simplă accesare printr-un click. Informații dobândite cu greu în trecut pot fi găsite astăzi cu o rapiditate uimitoare prin sutele de rezultate de pe navigatoarele web. Totuși, de multe ori, o carte poate să ofere aceleași informații într-o manieră mai călduroasă, prietenoasă și mai consistentă. Cărțile ne dau profunzimea de care sufletele noastre au nevoie, sensibilizează, ne fac să râdem sau să plângem, într-un fel, ele sunt cele care ne îmbrățișează când avem nevoie de un prieten sau de un adăpost într-un univers care se rotește amețitor cu grijile sale zilnice. Ele deschid minți, pot fi mijloace de comunicare cu oameni valoroși din trecut, ne pot colora imaginația.

De ce mai citesc? Fiindcă în rândurile unei cărți, găsesc armonia unor cuvinte care se înlănțuie așa de bine și care ne transportă într-o altfel de lume, care spun idei care te fac să îți pui întrebări, care dau noi perspective. Apoi, mai citesc ca să călătoresc, să cunosc străzi lăturalnice, să privesc cerul unui colț de lume așa cum el este prezentat de vocea naratorului, într-o manieră originală. Citesc pentru imagini armonioase, pentru a dărâma monotonia, pentru a încetini goana timpului.

Cred că-i tare important să vedem cărțile ca pe niște factori care duc la progres și să nu regresăm, uitând de noi, cei mai mereu angrenați în grijile cotidiene.

2 gânduri despre “De ce (mai) citim?

  1. Ce frumos ai spus ”citesc să călătoresc”!! Lumea cărților este, într-adevăr frumoasă! Cu toate astea, nu aș putea niciodată să citesc de pe tabletă. Vreau să răsfoiesc pagini și camera să prindă miros de carte proaspăt tipărită 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s