El Estudiante (2009)

M-am uitat la El Estudiante ademenită de trailer dar și fiindcă mi-era dor să ascult vorbindu-se în spaniolă. A meritat.

E un film despre curaj, optimism, iubire, toate acestea arătate într-un mod delicat prin povești bine spuse.

Filmul ne arată la început un bătrân care decide să studieze la Facultatea de Litere în ciuda vârstei sale de 70 de ani și a prejudecăților celorlalți. Nu degeaba e numit la un moment dat Don Quijote.

Reticența și uimirea tinerilor studenți este ștearsă în momentul în care bătrânul le vorbește deschis și le dă sfaturi pe măsura înțelepciunii sale. Ca exemplu avem scena în care tinerii nu reușesc să intre în pielea unor personaje din Don Quijote de la Mancha, iar bătrânul este cel care îi îndeamnă să rostească citate, fragmente unor oameni necunoscuți pentru a simți sensibilitatea din spatele cuvintelor și pentru a o transmite celorlalți, iar tinerii au succes în cele din urmă.

Am admirat și felul în care sunt construite poveștile de dragoste. E un fel de gingășie care le învăluie. Pe de o parte, vedem iubirea trainică dintre bătrân și soția lui cu ritmul lor lent și frumos de a lăsa să se întâmple lucrurile. Observăm asta atunci când soția îi respectă libertatea soțului de a alege să meargă la facultate, atunci când se reunesc la masă, atunci când invitați la petrecerea tinerilor, dansează decent ca și cum ar avea bucățica lor de univers. Pe de altă parte, ni se arată și povestea de dragoste a unui tânăr care încearcă să cucerească o fată și reușește fiind ghidat de sfaturile bătrânului: începe să asculte muzica lui Agustin Lara și îi declară fetei iubirea printr-o serenadă.

Mi-a plăcut filmul pentru sensibilitatea, eleganța și respectul pentru principiile morale pe care le transmite.

El Estudiante este regizat de Roberto Girault și are în distribuție actori ca Jorge Lavat (bătrânul Chano), Pablo Cruz, Jorge Luis Moreno, Jeannine Derbez.

 

Reclame

2 gânduri despre “El Estudiante (2009)

    1. Și eu ador spaniola. Uite, dacă mai vrei să vezi filme în limba asta superbă, mie mi-au mai plăcut Julieta (2016), Loz abrazos rotos (2009), Vicky, Cristina, Barcelona (2008), serialul El Internado (2007), El laberinto del fauno (2006), La sagrada familia (2005), Septimo (2013), El secreto de sus ojos (2009). Enjoy! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s