5 cărți românești interesante

Cu ocazia zilei de 1 decembrie, m-am gândit să fac o listă de cinci cărți din literatura română de care m-am bucurat la momentul lecturării lor. Avem, cu adevărat, scriitori valoroși iar limba noastră chiar este o comoară.

Rinocerii, Eugen Ionescu – O piesă de teatru care propune o viziune despre umanitatea care se degradează. În timp ce fiecare personaj devine, rând pe rând rinocer, Bérenger este singurul care trebuie să facă față mulțimii, care luptă să rămână om în ciuda transformării celor din jur. Este o metaforă despre o lume bolnavă, despre forța majorității asupra minorității, despre legea junglei, despre indiferența care învăluie oamenii ce se dezumanizează încet, despre anormalitatea care devine normalitate în ochii unora, iar în tot acest tablou, Bérenger este un Don Quijote care ține la morală și la idealul său.

eugen-ionescu-teatru-univers-1996-l-276364-299x299

Domnișoara Christina, Mircea Eliade – Este o carte care conține elemente de fantastic, tipice pentru opera scriitorului Eliade. Profesorul Nazarie și pictorul Egor ajung într-o casă unde a trăit domnișoara Christina despre care se spunea că a fost ucisă la 20 de ani și despre care lumea credea că este un strigoi.

În acea casă, Egor resimte neliniște, portretul domnișoarei Christina pare să zâmbească melancolic din tablou, în vis îi apare domnișoara Christina care îi recită o strofă din Luceafărul, iar parfumul său puternic de violete încă se simte în cameră după ce Egor se trezește. Tot în vis, domnișoara Christina îi destăinuie iubirea. Apoi, un doctor îi spune că l-a zărit pe Egor însoțit de o domnișoară în parc, ceea ce îl sperie fiindcă acesta se plimbase singur. Cartea prezintă un șir de întâmplări stranii iar tematica se raportează la Viață și Moarte, prin irupția unor elemente de mister, fantastice, neobișnuite.

domnisoara-christina_1_fullsize

Băiuțeii, Filip Florian și Matei Florian – Este o carte cu doi povestitori, frații Matei și Filip care povestesc despre copilăria lor din perioada comunistă. Este o retrospectivă despre jocuri, fotbal, familie, despre evenimente petrecute în blocul de pe aleea Băiuț din Drumul Taberei. Scriitura este autentică, ludică care m-a făcut să-mi amintesc, la rândul meu, de farmecul lucrurilor simple și de atmosfera din copilăria mea.

baiuteii-top-10_1_fullsize

Izvor, Țara sălciilor, Martha Bibescu- În această carte apărută în 1923, naratoarea ne prezintă călătoria sa din Franța în România, pretext pentru a vedea dacă le va lipsi celor din viața sa. Partenerul său Emilien afirmă că o va aștepta timp de șase luni.

Aceasta descoperă câteva elemente negative (refuzul oamenilor de a merge la doctor pentru a se trata, superstițiile, viața dură a femeilor, predilecția pentru zile libere în loc de a merge la muncă de bunăvoie), însă admiră alte lucruri ce formează universul acestui popor: sărbătorile de Paște trăite de oameni cu bucurie la biserică și vopsind ouăle, apelativul  „mândra mea” din cântece în loc de  „my sweet heart” sau  „ma belle”, hainele tradiționale, locurile frumoase din Imoasa, sărbătorile și colindele de Crăciun.

Prin această călătorie inițiatică, naratoarea se descoperă pe sine și profunzimea țării sale. Este o carte despre tradițiile poporului român, despre caracterele și peisajele acestei țări.

c1b9b93d87897d169a5645b62e1140d7-5526991-1000_1000

Fata săracului cea isteață, Petre Ispirescu- Îmi place să citesc basme, cred că se potrivesc pentru orice vârstă pentru morala pe care ele o aduc. În basmul lui Petre Ispirescu este vorba despre un om foarte sărac care primește de la un boier un petec de pământ, însă acesta face pagubă unui țăran bogat care merge la boier să-l învinuiască pe vecinul său. Boierul, cumpănind pentru a face dreptate, le cere celor doi să răspundă la trei întrebări: Ce este mai gras în lume? , Ce este mai bun? , Ce aleargă mai iute? . Răspunsurile înțelepte sunt aduse de fata țăranului sărac care, la rândul său, îl va cunoaște pe boier.

thumb-image

Surse imagini:

1.http://www.targulcartii.ro/eugen-ionescu/teatru-univers-1996-276364

2.http://www.elefant.ro/carti/fictiune/literatura-romana/literatura-romana-clasica/domnisoara-christina-4714.html#utm_source=2parale&utm_medium=Campaign&utm_campaign=365e98b32

3.http://www.elefant.ro/carti/fictiune/literatura-romana/literatura-romana-contemporana/baiuteii-top-ii-1242.html

4.https://www.okazii.ro/martha-bibescu-izvor-tara-salciilor-a175696855

5.http://www.anticariatplus.ro/Carti-pentru-copii/Fata-saracului-cea-isteata-23442.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s