Cavalerul inexistent, Italo Calvino

 

În opera lui Italo Calvino, Cavalerul inexistent, ni se arată, în mod alegoric, povestea lui Agilulfo, cavaler din oastea lui Carol cel Mare, rege al Francilor. Elementul straniu ce îl caracterizează este faptul că sub armura sa, cavalerul nu are corporalitate, dar se evidențiază prin corectitudine, onestitate, curaj.

La fel ca în toate poveștile de capă și spadă, se derulează aventurile cavalerului: în urmă cu cincisprezece ani, Agilulfo salvase fecioria Sofroniei, fapt ce este contestat de Torrismondo care susține că femeia este de fapt mama sa, lucru ce îl determină pe Agilulfo să plece în căutarea adevărului. De asemenea, în operă se intercalează situații amuzante provocate de scutierul Gurdulù care iubește să mănânce, dar și intrigi de iubire: aspirația luptătoarei Bradamante către Agilulfo și a cavalerului Rambaldo către Bradamante.

Cartea ilustrează, de fapt, condiția umană. Dacă Agilulfo este sincer, corect, viteaz, omul din zilele noastre tinde spre acest ideal pe care nu îl atinge în realitate, lucru care îi aduce o stare de iritabilitate la fel ca în cazul oastei lui Carol cel Mare ce povestește faptele de vitejie fără date exacte așa cum face Agilulfo, lucru care contrariază. De asemenea, Bradamante este atrasă de cavalerul care nu există și care reprezintă, simbolic, idealul unui bărbat diferit de ceilalți, cu o mulțime de calități la care râvnesc, în zadar, femeile.

Păi, când uneia i se duce cheful de toți bărbații existenți, nu-i mai rămâne decât pofta de unul care nu e nicăieri…

Cartea este, așadar, o satiră a unei utopii ce aparține lumii moderne, presărată de scene amuzante, care destind și care dau de gândit, în același timp.

 

Citate preferate:

  • Și de ce anume vrei să fii sigur? îl întrerupse Torrismondo. Însemne, grade, fast, nume…Totul e doar de ochii lumii. Scuturile cu vitejiile și devizele paladinilor nu sunt de fier: sunt de hârtie, pe care o poți găuri cu degetul.

 

  • Pagina te încântă doar când o întorci, iar pe dos e viața care împinge și răvășește foile cărții.

 

Bibliografie:

Italo Calvino, Cavalerul inexistent, Iași, Editura Polirom, 2007, trad. de Bogdan Chioreanu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s