Inimi cicatrizate, Max Blecher

Cartea lui Max Blecher, Inimi cicatrizate, are un subiect apăsător, dar totodată realist. Este vorba despre Emanuel, un tânăr student în Franța căruia îi este furată viața liniștită dinainte din cauza unei boli ce îl determină să se trateze într-un sanatoriu. Începe să poarte un ghips care îl îndepărtează de acțiunile normale, boala fiind văzută ca un factor ce îl face să fie străin sieși, captiv într-un corp bolnav.

Ce era însă această palidă viziune de scriitor pe lângă realitatea atroce din sala aceasta de mâncare cu oameni și totuși morți, încrustați în poziții rigide, întinși și mumificați în timp ce palpitau încă de viață.

Lucrurile obișnuite, lectura, cititul ziarului, ieșirea la restaurant, faptul de a se ști încă student sunt lucruri care îl întristează pe Emanuel odată ce are conștiința bolii și a vieții diferite pe care trebuia să o ducă mai departe.

Paradoxul consta în a exista și totuși a nu fi «cu desăvârșire viu»…

La sanatoriul Berck, Emanuel cunoaște pe Solange, o femeie în prezent vindecată, pe Ines, o bolnavă care cunoscuse viața din cărți, pe Ernest ce devine prietenul acestuia și alte tipologii umane care îl fac să vadă diverse moduri de a trece prin boală.

Vezi, inimile bolnavilor au primit în viață atâtea lovituri de cuțit, încât s-au transformat în țesut cicatrizat…Insensibile la frig…la cald…și la durere…Insensibile și învinețite de durere…

Inimi cicatrizate este o carte despre boală, fragilitate, acceptare, resemnare, o carte profundă, dar și tristă în același timp.

 

Bibliografie:

  • Max Blecher, Inimi cicatrizate
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s