Iubire, Hanne Ørstavik

Cartea scriitoarei norvegiene Hanne Ørstavik, Iubire, este construită tocmai în jurul subiectului unei nevoi profunde de iubire și a unei iubiri care lipsește.

Pe de o parte, o vedem pe Vibeke, mamă a unui copil ce urmează să împlinească nouă ani, Jon, dar și o femeie care iubește să se piardă în poveștile de iubire din cărți, povești mult mai interesante decât viața reală. Am perceput-o ca pe un fel de Madame Bovary ce se inspiră din literatură și visează la un ideal de iubire care în realitate, însă, nu poate fi întâlnit. Mai mult decât atât, devenind captivă pasiunilor sale, fiul său devine un personaj marginal în viața ei. În căutarea de afecțiune, intră în rulota unui bărbat care lucrează la bâlci și care o farmecă prin prezența sa, lipsită, din păcate, de căldura la care tânjește Vibeke. Femeia se lasă absorbită de pasiunea sa astfel încât nu-i poartă de grijă fiului său așa cum acesta merită.

De cealaltă parte, îl observăm pe Jon, un băiat care visează la rândul său un trenuleț de ziua sa, un copil neglijat care se concentrează asupra clipitului obsesiv, care hoinărește pe străzi și se urcă în mașina unei necunoscute. Rătăcirile băiatului nu sunt decât rezultatul lipsei de iubire maternă și a singurătății care o însoțește.

Nu este o carte cu o acțiune care să te țină cu sufletul la gură sau cu răsturnări de situații, ci este o carte care știe să surprindă gândurile personajelor, făcându-l pe cititor să pătrundă în universul imaginativ al acestora.

Iubire, cartea lui Hanne Ørstavik te face să meditezi la relația dintre copii și părinți, la tema realității și a utopiei, o carte care se dezvăluie cititorului ca un scenariu de film în care gândurile personajelor reprezintă axa centrală.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s