Manchester by the Sea (2016)

În regia lui Kenneth Lonergan, Manchester by the Sea e un film excepțional, care ne vorbește despre vină și dureri nevindecate din trecut.

După ce fratele său Joe (Kyle Chandler) moare, Lee (Ben Affleck) este nevoit să se întoarcă în Manchester pentru a avea grijă de nepotul său, adolescentul Patrick.

Reticența lui Lee de la început față de ideea de a fi tutorele lui Patrick este justă și confirmată de trecutul său ce ni se prezintă de-a lungul filmului. Ni se dezăluie, printr-o serie de flashbackuri, viața lui Lee înainte de a părăsi orașul Manchester: familia sa fericită, prietenii cu care se amuza serile, plimbările cu barca alături de fratele și nepotul său.

Însă, o tragedie îl marchează și îl face să se izoleze în Boston, acolo unde încearcă să se dezlipească de trecut, unde duce o viață monotonă, în singurătate. Întoarcerea în Manchester reprezintă o readucere în prim plan a rănilor din trecut, răni de care nu s-a putut vindeca niciodată. Deși construiește o relație de prietenie grozavă cu nepotul său Patrick, suferința sa se întrevede mereu. În acest context, poate Lee să îngrijească un alt suflet atunci când sufletul său este unul zdrobit? Astfel, filmul ne arată și o parte mai sumbră a vieții, făcându-ne să ne întrebăm dacă rănile adânci se pot vindeca vreodată, dacă viața mai poate fi trăită vreodată din plin după o tragedie, altfel spus, dacă viața își mai poate urma cursul firesc în urma durerii interioare care mocnește mereu și mereu în sufletul unui om.

Ben Affleck merită într-adevăr Oscar-ul pentru Cel mai bun Actor, interpretează atât de bine rolul său, transmite într-un mod verosimil remușcările, suferința, dar și partea umană caracteristice personajului lui Lee.

În plus, soundtrack-ul este atât de bine intercalat cu trăirile personajelor, triste de altfel, încât ajunge aproape să sfâșie pentru câteva momente, un exemplu fiind Adagio cântat de The London Philharmonic Orchestra.

Surse:

1.Youtube

2.Cinemagia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s