Patrick Melrose

Patrick Melrose, despre sarcasme și insecurități moștenite

Ne-am obișnuit să-l vedem pe Benedict Cumberbatch în filme SF, însă rolul din Patrick Melrose (2018) este dovada talentului și aptitudinii sale cameleonice extraordinare. În Patrick Melrose, acesta joacă rolul unui dependent de droguri, cu o psihologie complexă, care evoluează în contextul durerilor și sentimentelor de nesiguranță din copilărie care îl împovărează până la vârsta adultă.

Benedict Cumberbatch joacă rolul principal al unui bărbat aparent imatur care își caută refugiul în droguri și alcool. Însă, ceea ce el trăiește este o încercare continuă de a fugi de confruntarea cu amintirile din copilărie, lucru care îl face să rămână prins în niște conflicte nerezolvate. De fiecare dată când trăiește lucruri inconfortabile, recurge la droguri, iar astfel construiește bariere interminabile între el și ceilalți: prieteni, familie și inclusiv viața de adult cu responsabilitățile ei.

De fapt, în spatele tuturor acestor excentricități, Patrick Melrose trăiește o adevărată dramă: amintirea repetată a abuzurilor suferite în copilărie din partea ambilor părinți, abuzuri ce au legătură cu violența, dar și cu indiferența. Toate acestea reprezintă răni nevindecate care fac din Patrick Melrose un copil fragil, îmbrăcat în armura unui bărbat sarcastic care îi desconsideră mereu pe cei din jur. De altfel, sarcasmele și aparenta indiferență nu sunt decât trăsături preluate de la părinții săi, trăsături pe care și aceștia le foloseau pentru a-și ascunde slăbiciunile. Diferența este că Patrick Melrose este înfricoșat față de ideea de a deveni la fel.

În contrast cu subiectul serialului, m-am bucurat de niște peisaje superbe din Provence, un loc tipic din acea zonă în care se afla o vilă înconjurată de vii și de smochini, o adevărată casă de vacanță care sub aparenta înfățișare relaxantă, se ascund dramele apăsătoare și semnificative din copilăria lui Patrick Melrose.

Este bine de știut că serialul Patrick Melrose este o adaptare a cărții lui Edward St Aubin, pentru cei interesați să o citească înainte de a vedea serialul. Este o adaptare maiestuoasă întrucât conturează amănunțit psihologia unui personaj, urmărind întregul proces spre vindecare: de la fragilitate, la refugiu, la evadare, la confruntarea cu trauma acestuia și în final la efortul continuu de depășire a acestor suferințe din trecut.

Trailer-ul serialului Patrick Melrose poate fi văzut aici.

Surse:

Showtime

Cinemagia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s